Veelgestelde vragen

Ambianza. Welkom thuis.

Home » Veelgestelde vragenWaarschijnlijk borrelen er al heel wat vragen en raadsels omhoog tijdens het nadenken over een nieuwe warmtebron. Op onze website heeft u al veel informatie kunnen vinden en op deze pagina hebben wij de ‘Veelgestelde vragen’ voor u geformuleerd. Heeft u toch een brandende vraag waarop u het antwoord niet weet? Stel deze gerust! Wij streven ernaar om uw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Heeft u behoefte aan nóg meer informatie? Uiteraard zijn wij graag bereid om alles eens, samen met u, door te spreken. Neem daarvoor gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom.

Kom langs in onze showroom

Hoeveel vermogen heb ik nodig?
U kunt op eenvoudige wijze het vermogen bepalen van de haard of de kachel die u nodig heeft om de gewenste ruimte te verwarmen. In de grafiek hieronder ziet u het vermogen uitgedrukt in kilowatt (kW). De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3). Het aantal kubieke meters bepaalt u door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Op het snijpunt van één van de drie lijnen kunt u vervolgens het benodigde vermogen aflezen. Welke van de drie lijnen u moet kiezen, hangt af van de mate waarin uw woning is geïsoleerd.

Lijn A:

Van toepassing op een goed geïsoleerde woning. De woning is voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie.

Lijn B:
Van toepassing op een redelijk geïsoleerde woning. De woning is minimaal voorzien van dubbele beglazing.

Lijn C:
Van toepassing op een slecht geïsoleerde woning. De woning heeft geen van de hierboven genoemde vormen van isolatie.

Er zijn echter ook nog bepaalde factoren waardoor het warmteverlies in de woning vergroot wordt. Denkt u maar eens aan een open keuken of een open trap. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Dit warmteverlies kan worden opgevangen door in dergelijke situaties een haard of kachel met een groter vermogen te kiezen. Daarom adviseren wij u altijd met uw vakspecialist te overleggen voordat u een keuze maakt.

Welke diameter rookkanaal heb ik nodig?
Dat is afhankelijk van het model en type kachel. Voor een houtkachel is een ander type rookkanaal nodig dan wanneer u voor een inbouwhaard kiest. Kijk voor meer informatie bij de specificaties van elk product.

Indien er nog vragen zijn, kunt u altijd contact met ons opnemen!

Hoe blijft mijn kachelruit schoon?
Of de ruit van uw houtkachel schoon blijft is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de kachel en het hout wat u stookt. Is bijvoorbeeld het vochtgehalte in uw hout laag genoeg? Hout is pas geschikt om te gebruiken als haardhout, als het vochtigheidspercentage is gedaald onder de 20%. Verder is uw stookgedrag bepalend of de ruit van de kachel schoon blijft of niet. Stookt u droog hout op de juiste manier dan zal uw ruit mooi schoon blijven.
Waaraan dient een haard of kachel wettelijk te voldoen?

In Europa moet elke haard of kachel die op de markt wordt gebracht voorzien zijn van het CE-keurmerk. Dit verplichte keurmerk staat garant voor de minimale specificaties die een haard of kachel moet hebben. In afwachting van één Europees keurmerk voor houtkachels hebben veel landen hun eigen keur merk al verplicht gesteld. Voorbeelden hiervan zijn de Duitse Din of Din+ en de BlmSchV2, de Zwitserse VKF/CH, de Oostenrijkse 15A en de Scandinavische Svanemaerken (groene zwaan). De keurmerken stellen eisen over het minimale rendement en het maximale koolmonoxide en fijnstof uitstoot.

Per keurmerk zijn er verschillen over deze eisen en de omstandigheden waarin wordt gemeten. Houtkachels met een keurmerk hebben een type plaatje met de vermelding van het keurmerk waar dan ook op staat aan welke waarden kachel aan voldoet. Nederland heeft altijd het standpunt in genomen om op de Europese regelgeving te wachten. Algemeen zijn de meeste deskundige er wel overeen dat Europese regelgeving gelijk zal zijn aan het Duitse keurmerk.

Voor iemand die een houtkachel wil gaan kopen is het daarom verstandig dat de kachel aan de Duitse keur voldoet om teleurstelling in de toekomst te voorkomen. U ben dan tevens duurzaam en milieuvriendelijk bezig! Het stoken met hout is de enige Co2 neutrale verbranding indien dit gebeurd in een houtkachel die voldoet aan één of meerderen keurmerken en als er gestookt wordt met droog, schoon en verantwoord gekapt hout!

In mijn huis zit al een schoorsteen. Is het verstandig deze te laten controleren voordat er een haard of kachel op wordt aangesloten?

Dat is zeker verstandig. Een schoorsteen dient niet alleen in uitstekende staat te zijn om brandgevaar te voorkomen, ook de diameter, hoogte en het aantal bochten, etc. zijn van belang om de haard of kachel goed te laten functioneren. Onze monteurs zullen altijd de huidige situatie inspecteren en indien nodig een camera-inspectie uitvoeren.

Het is ook belangrijk uw schoorsteen en kanaal te laten onderhouden. Zo voorkomt u overlast en zelfs gevaarlijke situaties! Ambianza is u graag van dienst!

Waarom een pelletkachel?

Houdt u van een sfeervol houtvuur in huis? Of vindt u het vooral belangrijk dat u milieuvriendelijk en voordelig stookt? Dan is het goed dat u de pelletkachel ontdekt. Veel mensen denken dat de naam ontleend is aan ‘palletkachel’. Maar stel u gerust: de pelletkachel is geen kachel die oude pallets verbrandt. Het is een enorm efficiënte houtkachel die zogenaamde pellets verbrandt: grote korrels van geperste houtresten. Het voordeel van deze pellets is dat ze enorm veel energie bevatten. Voor uw beeld: ruim anderhalf kilo pellets levert evenveel warmte op als 1 kubieke meter aardgas. Een pelletkachel is dan ook een energiezuinige en schone kachel.

Van pellet tot houtvuur
Het principe van de pelletkachel is heel eenvoudig. U vult de bunker van de kachel met pellets. De elektronica in de kachel stuurt een vijzel aan die precies de juiste hoeveelheid korrels naar de brander voert. Dankzij automatische ontsteking is gedoe met aanmaakblokjes verleden tijd. U geniet dus van een prachtig vuurbeeld in huis, zonder de nadelen van een traditionele houtkachel. Ook hout zagen en kloven is niet meer nodig met een pelletkachel.

Pelletkachel in combinatie met CV
U kunt de pelletkachel op twee manieren toepassen. Met de warmte die vrijkomt, kunt u de ruimte verwarmen waar de pelletkachel staat. Maar u kunt met deze warmte ook het water van uw CV-installatie verwarmen. Daardoor kunt u een heel huis warm stoken, zeker als u de CV-pelletkachel combineert met een CV-ketel of, nog voordeliger, een zonneboiler.

Tot 50% besparen met pelletkachel
Bij de verbranding van pellets in de kachel, komen er geen gassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu, zoals bij de bekende houtkachels. Daarom is de pelletkachel enorm milieuvriendelijk. Deze kachels van Ambianza zijn echter ook goed voor uw portemonnee. Binnen enkele jaren hebt u de aankoop al terugverdiend. Daarna is de pelletkachel elke maand goed voor een flinke besparing. Uw CV-ketel is namelijk een van de grootste energieverslinders. Besparingen tot 50% op de stookkosten zijn geen uitzondering!

Pelletkachel in elke woning
Voor een pelletkachel is geen gemetselde schoorsteen nodig. Een rookgasafvoer met een diameter van 80 mm is voldoende. Ambianza kan u overigens maatwerkadvies geven met betrekking tot de installatie. Eén ding is zeker: in vrijwel elke woning kunt u een pelletkachel plaatsen. Maak meteen uw keuze en begin vandaag nog met energie en geld besparen!

Schoorsteen vegen

Waarom schoorsteen vegen:
Bij het stoken van een kachel of open haard is veiligheid en gezondheid erg belangrijk. Neem daarom geen risico en laat uw schoorsteen tijdig vegen. Om veilig uw kachel te stoken dient uw kanaal minimaal 1x per jaar te worden geveegd.

Hoe vegen wij:
Vanuit het Arbo technisch oogpunt proberen wij het vegen altijd van onderaf uit te voeren.
Voordat we gaan vegen wordt de stookhaard volledig afgeplakt om te voorkomen dat er roet in de kamer komt.
Uitgerust met goed en betrouwbaar gereedschap vegen wij de schoorsteen van onderaf tenzij deze mogelijkheid niet afdoende is. Wij vegen de schoorsteen elektrisch, waardoor deze veiliger en grondiger gereinigd wordt dan bij handmatig vegen. Door middel van een industriële stofafzuiging is dit stofvrij. Zowel voor als na het vegen wordt het kanaal geïnspecteerd, zodat we na afloop een totaaloverzicht hebben waarna we u kunnen vertellen in welke staat de schoorsteen verkeert.

Na het vegen van uw schoorsteen ontvangt u van ons een factuur. Dit dient tevens als bewijs dat uw schoorsteen klaar is voor het stookseizoen, zodat u veilig uw kachel of openhaard kunt stoken.

Kachel aanmaken

Een kachel aanmaken is niet moeilijk als de basis maar goed is.

Hak het aanmaakhout in stukken van circa 4 cm in doorsnede. Dit vereenvoudigd het aansteken en geeft het schoorsteen trek een snellere start.

Voordat u het vuur aanmaakt moet u alle luchttoevoer van de kachel openzetten; sommige kachels hebben er een, andere hebben er twee.

De eenvoudigste manier om een vuur te starten gaat als volgt:

I. Plaats 2 blokken hout op de bodem van de verbrandingskamer en plaats dun aanmaakhout in lagen tot aan de luchttoevoer van de secondaire lucht. Eindig met een redelijk blok hout daar bovenop.
II. Plaats 2 – 3 aanmaak blokjes of iets gelijkwaardigs, direct onder de bovenste laag met het aanmaak hout en steek ze aan.
III. Met een normale trek kunt u direct de deur dicht doen, en het vuur regelt zich zelf.

Een ander goed iee is om 2 blokken hout de plaatsen aan elke zijde van de verbrandingskamer. Plaats daartussen enkele aanmaakblokjes met daarboven een stapeltje aanmaak hout. In dit geval moet u wel het vuur in de gaten houden, en dat er tevens voldoende lucht naar uw kachel komt, zeker voor de eerste 10 tot 15 minuten. Dit heeft te maken met de hoeveelheid trek. Wellicht moet u de deur iets open zetten om meer trek te creëeren.

Vul de kachel regelmatig maar met een kleine hoeveelheid tegelijk. Wanneer het vuur te groot is kan er onnodige thermische stress in uw schoorsteen ontstaan. Brand met beleid. Voorkom daarnaast een smeulend vuur omdat dit enorm veel gassen produceert. U krijgt het beste resultaat wanneer het vuur rustig brand en de rook uit uw schoorsteen nauwelijks te zien is.

Hout opslag en drogen

Als u van plan bent om het hout zelf klein te hakken, doet u dat dan aan het begin van de lente. U hakt het hout dan in korte stukken, zodat u het in de zomer kunt splijten en in de buitenlucht op kunt stapelen. Het hout zal veel water verliezen, dus bewaar het op een goed geventileerde plek.

Om te controleren of het hout droog genoeg is, slaat u twee blokken tegen elkaar. Als het hout ‘zingt,’ is het droog genoeg. Een meer nauwkeurige manier is gebruik te maken van de houtvochtigheidsmeter, welke u ook in ons assortiment aantreft.

Richtwaarden voor houtvochtigheid voor brandhout:
–   6 – 15 % houtvochtigheid = zeer goede verbrandingswaarden
– 16 – 20 % houtvochtigheid = beperkt geschikt om te stoken
– > 21 – 26 % houtvochtigheid = niet geschikt om te stoken(meer droging nodig)

Wat kost gas?

Gas wordt steeds duurder, de laatste 5 jaar is de gasprijs zelfs meerdere malen over de kop g. Slechts weinigen weten wat gas nu precies kost en uw energiebedrijf maakt het er zeker niet duidelijker op.

Het enige dat duidelijk is, is dat er elke maand weer een flink bedrag wordt afgeschreven voor stroom en gas. Het hele jaar door. Het gas wordt echter voor een groot deel alleen in de winter gebruikt.

Uw gasrekening bestaat uit een aantal componenten. Door deze componenten uit elkaar te halen wordt duidelijk hoe de gasprijs is opgebouwd. Een groot deel van uw rekening is gebaseerd op het verbruik. Een klein deel is vast.

Leveranciers
Er zijn veel leveranciers waar u uit kunt kiezen voor de levering van gas. Daarnaast kunt u ook nog eens kiezen voor een variabel of 2 of 3 jaar vast tarief. Het blijkt dat een vast tarief voor meerdere jaren vaak het duurst is. Kiest u voor een variabel tarief en wisselt u met regelmaat van leverancier, dan bent u vaak het goedkoopst uit.

In deze berekening zijn we uitgegaan van Overstappen.nl waarbij de tarieven per 1-12-2023 gelden. Dit is het tarief dat gemiddeld in Nederland betaald wordt. Het verbruik is gebaseerd op 1800 m3 per jaar.

Kosten die door uw energieleverancier worden berekend:

Omschrijving Gas per m3 (incl. regiotoeslag)
   
Prijs van gas excl. BTW en belasting € 0,78461
BTW 21% € 0,59266
Subtotaal € 1,37727
   

 

ij een lager gasverbruik is de prijs hoger, bij een hoger gasverbruik is de prijs per m3 enkele centen lager.

Gezien de hoge prijs van aardgas en de te verwachten gemiddelde stijging elk jaar, worden alternatieven steeds interessanter. Hout en/of pellets is nu al veel goedkoper, maar ook zonnecollectoren (voor verwarming) worden hierdoor snel rendabeler.

Wat geeft meer warmte: hout of gas?

Bij verbranding van hout komt meer warmte vrij dan bij verbranding van gas (hogere calorische waarde). Dit wil niet zeggen dat een gashaard niet meer warmte kan geven dan een houthaard. De capaciteit hangt af van de hoeveelheid brandstof die je verbrandt.

Het is afhankelijk van uw woning hoeveel vermogen u nodig hebt. Een te laag vermogen geeft vanzelfsprekend niet voldoende warmte, maar een te hoog vermogen zorgt voor teveel warmte of / een te lage verbrandingstemperatuur in uw kachel wat zorgt voor meer schadelijke uitstoot.

Vraag de adviseur voor meer informatie!

Wat is een "gesloten systeem"?

Bij een gesloten gashaardsysteem staat het vuur niet in open verbinding met het vertrek. De aangevoerde lucht komt van buiten en de rookgassen worden rechtstreeks naar de buitenlucht afgevoerd. De verse lucht én de rookgassen lopen door een en dezelfde, dubbelwandige buis. Er gelden geen speciale eisen wat betreft ventilatie. Hier staat de ontwikkeling niet stil, zo zijn er tegenwoordig ook nieuwe opties voor hoe het rookkanaal kan lopen. Via bijvoorbeeld de kruipruimte of met extra bochten. Hierdoor is een gashaard met gesloten systeem mogelijk op plaatsen waar dit eerst niet kon. Lees hier alles over in het artikel over de DRU PowerVent®.

Een greep uit ons uitgebreide assortiment

Bezoek onze showroom

Houtkachels

Bekijk

Speksteenkachels

Bekijk

Pelletkachels

Bekijk

Hybridekachels

Bekijk

CV haarden

Bekijk

Gashaarden

Bekijk

Elektrische haarden

Bekijk

Bio-ethanolkachels

Bekijk

Ambianza